Impact van scheiden uitgebeeld door vrouw met hoofd in haar handen

Eerste hulp bij scheiden

Scheiden is lijden. Zit je nu in een scheiding of ben je gescheiden, dan kun je je daar waarschijnlijk helemaal in vinden. Maar waarom zijn er maar weinig scheidingen die soepel verlopen? En wat kan je zélf doen om zo min mogelijk schade op te lopen tijdens dit proces? In dit blog en komende blogs ontrafelen we de wirwar en krijg je praktische tips zodat je zonder veel kleerscheuren door je scheiding komt.

Helderheid is belangrijk om de juiste keuzes te kunnen maken. Maar bij een scheiding is die ver te zoeken: er speelt zoveel door elkaar dat je het zelf vaak niet overziet. Ook ben je emotioneel nogal wankel. In een paar stappen helpen we je om helderheid te krijgen. Dat is de bodem voor jezelf en het proces dat je ingaat door je scheiding. We vertellen je wat voor jou belangrijk is om te weten en laten je zien hoe je op allerlei fronten zelf aan de slag kan. Zodat je tijdens het proces rust vindt en kan scheiden met zo min mogelijk lijden.   

Eerste belangrijke stap over scheiden: praat erover

Heb jij ook de neiging om alle redenen op te noemen om te verklaren waarom jullie uit elkaar gaan? In mijn praktijk geven veel mensen hele uiteenzettingen over hoe slecht de ander is. Sommigen verdrinken bijna in het grote verhaal van gebeurtenissen met hun partner. Dit is een natuurlijk proces en het is heel belangrijk dat je dit alle ruimte geeft.  

Ventileer je verhaal! Dit hoeft jou geen geld te kosten als je een goede vriend hebt die kan luisteren. Deze vriend hoeft alleen maar jouw verhaal aan te horen. Laat hem vooraf weten wat je van hem verwacht – en wat juist níet.   

  • Hij hoeft geen advies of oordeel te geven
  • Hij hoeft geen toestemming te geven of te beamen dat je goede redenen hebt
  • Hij moet vooral niet over zichzelf praten
  • Hij moet zijn grenzen aangeven

Gewoon geduldig jouw verhaal aanhoren, zoals in dat mooie liedje van Elke Vierveijzer, ‘Sta me bij’. Laat dit ook jouw insteek zijn. En houd zelf ook een beetje oog voor je luisterende vriend. Wordt hij moe en kan hij niet meer bij je verhaal blijven? Of voelt hij zelf emoties omdat jouw verhaal het zijne raakt? Dan kan hij jou ook niet ‘helpen’ en daar moeten jullie allebei eerlijk in durven zijn. Voel je niet afgewezen als de ander afhaakt tijdens het luisteren. Dan weet je dat het voor dat moment genoeg is en pak je het op een later tijdstip weer op.

Heb je geen goede vriend die de kunst van het luisteren verstaat, dan zijn er altijd professionals aan wie jij je verhaal kwijt kan. Je weet dat je een goede professional voor je hebt, als die niet gelijk met oplossingen komt maar eerst jou de ruimte geeft voor je verhaal. De vervolgstap lees je in Waarom ga je scheiden?

Je mag uit elkaar gaan

Onthoud dat jij van die goede vriend, therapeut of familie geen goedkeuring nodig hebt voor je scheiding. Verlang dit ook niet van een ander. Dat geeft al ruimte, voor jezelf én voor die lieve toehoorder. Je mag uit elkaar gaan. Zie het maar als je nieuwe trouwbelofte. Zei je ooit ‘Ja, ik wil’ als belofte in je huwelijk, nu doe je dit naar jezelf: ‘Ja, ik mag.’

Wees mild voor jezelf. Er zijn al zoveel meningen van anderen, het helpt je niet als je jezelf in de weg zit met je eigen strenge stemmen. Wat je redenen ook zijn om uit elkaar te gaan, het gaat erom dat je jezelf toestemming geeft om uit elkaar te gaan. Die toestemming moet niet komen van anderen – en al helemáál niet van je kinderen.

Zeilen in de storm

Deze periode zien als zeilen op zee in een woeste storm heeft veel mensen in mijn praktijk geholpen.

  • Het zijn woelige wateren
  • Je mag zelf aan het roer blijven  
  • Soms zijn er meerdere factoren die de storm doen aanhouden
  • Ook deze storm gaat eens weer liggen
  • Uiteindelijk kom je weer op het vaste land; vaak een andere plek dan waar je vandaan kwam

Voor iedereen die in deze stormachtige periode zit: een goede vaart!