Gejaagd gevoel uitgebeeld door een hond die op zijn rug ligt

Gejaagd gevoel? Hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Voel je je gejaagd en pieker je veel? Je bent niet de enige. In onze praktijk zien we veel cliënten die het gevoel hebben geen rust te kunnen vinden. Ze maken niets af op het werk en in hun privéleven, voelen zich vaak   ontevreden en schrikken van het minste of geringste in hun omgeving. Een verjaardag voelt voor hen als veel te veel vanwege al die mensen die daar komen. Al die prikkels! En ze vóelen zich al zo onrustig.

Als we onze cliënten uitleggen waar dat rusteloze gevoel vandaan komt, glijdt er vaak een last van hun schouders. Ze zijn niet gek, het is gewoon een heel natuurlijk proces. Het heeft alles te maken met je autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel en stress

Je autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat belangrijke lichaamsfuncties hun werk doen: lichaamstemperatuur, ademhaling, bloeddruk, doorbloeding van spieren en organen, spijsvertering etc. Dat gebeurt vanzelf, autonoom, dus buiten je wil om. Dat is maar goed ook, want zo kun je overleven.

Dit zenuwstelsel bestaat uit twee systemen, het sympathische en het parasympathische, met een tegenovergestelde werking.

 • Het sympathische systeem zorgt voor inspanning. Het gaat ‘aan’ als er dreiging is, denk aan een onverwachte harde knal. Het zet jou op scherp zodat je in een flight-fight-or-freeze-modus komt. Je hartslag versnelt, je vaten knijpen samen en je wordt direct aangestuurd waardoor je óf ‘rent’ of ‘vecht’ of ‘bevriest’. Als je sympathische systeem de overhand heeft, dan sta je op scherp, voel je je gejaagd en schrikachtig en kun je er geen prikkels bíj hebben. Niet gek dat zo’n verjaardagsfeestje dan al snel te veel is. Je lichaam (brein) geeft dan eigenlijk aan dat je rust moet nemen.
 • Het parasympathische systeem werkt precies andersom en zorgt voor ontspanning: het verlaagt je hartslag, zorgt voor een rustige ademhaling en stimuleert de spijsvertering. Dit systeem zorgt ervoor dat je, na een schrikreactie weer kan herstellen en tot rust kan komen.

Door het samenspel van deze twee systemen kun je als mens goed functioneren. Het probleem is dat het sympathische systeem door onze drukke manier van leven continu wordt overprikkeld, hierdoor sta je constant ‘aan’; je parasympathische systeem kan dan niet meer doen wat het moet doen: herstel en rust brengen. Maar het goede nieuws is: je kunt hier zelf wat aan doen.

Gejaagd gevoel? Zorg voor rust

Je parasympathische systeem kun je gunstig beïnvloeden zodat het (weer) beter zijn belangrijke werk kan doen. Meditatie bijvoorbeeld, in welke vorm dan ook, heeft een positief effect op je parasympathisch systeem. Hierdoor verlaagt je hartslag en ontstaat er rust op je gehele lichamelijke systeem. Ook je herstelvermogen groeit hierdoor. Alleen maar gezondheidsvoordelen!  

Tips om je parasympathisch systeem te ‘helpen’ zodat die je hartslag verlaagt:

 • Klassieke muziek luisteren
 • Ademhalingsoefeningen
 • Tai-Chi
 • Yoga
 • Sporten (duur- en krachtsport)
 • Meditatie, aandacht-training, rustig je huisdier aaien etc.
 • Wandelen

Hoe meet je het effect van meditatie?

Iedereen roept dat meditatie zo goed voor je is, maar hoe kun je dat aantonen? Wij zeggen: meten = weten. In ons blog Meet je stress lees je hoe jij je stress meet via je HRV (Heart Rate Variability). Dan kun je nu dus ook meten wat meditatie (of de andere tips hierboven) betekent voor je stressniveau. Hoe bijzonder is dat!

In de praktijk merken we dat dit ‘harde bewijs’ de meeste mensen een enorme boost geeft waardoor het makkelijker is om hun gezonde gedrag vol te houden. Meditatie kan onwennig zijn in het begin – zeker als je erg overprikkeld bent geraakt – maar met elke minuut boek je winst. Is meditatie of muziek luisteren echt niet jouw ding? Kies dan voor een actievere vorm om je stress te verminderen.

Wil jij je eigen lichaam ook beter leren kennen?

Volg dan onze blogs voor uitleg en tips over onder andere:

 • Vage pijnklachten
 • Buikpijn
 • Chronische vermoeidheid
 • Je fitter voelen
 • Opgejaagd gevoel
 • Stress meten

Via onze blogs proberen we zoveel mogelijk kennis te delen. Zodat jij je lichaam steeds beter leert kennen en weet wat je zelf aan bepaalde klachten kunt doen.