Stress meten weergegeven door een hart

Meet je stress: betrouwbaar, simpel en snel

Met een hartslagmeter kun je simpel, snel én betrouwbaar je stress meten. Je meet dan namelijk niet alleen je hartritme, maar, nog belangrijker, je Heart Rate Variability (HRV).

Wat is je HRV en wat zegt dit over jouw stresslevel?

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van HRV. De letters staan voor Heart Rate Variability, oftewel de variatie in duur tussen een serie achtereenvolgende hartslagen. Kort uitgelegd: je hartslag ontstaat uit een stroompje dat we zichtbaar maken via een ECG (elektrocardiogram). Daarop zie je een weergave van je hartritme in lijnen. Elke hartslag heeft steeds een piek en meteen daarna een dal. De hoogste piek die je op een ECG ziet is de 'R-top'. Een hartslagmeter meet de tijd die tussen de R-toppen zit, de tijd tussen je hartslagen dus. Die tijd kan wisselen (variabel).

  • Hoe meer die tijd tussen de R-toppen = hogere HRV = hoe minder stress je hebt op je systeem.
  • Hoe minder die tijd tussen de R-toppen = lagere HRV= veel stress op je systeem.

Hoe meet je stress en jouw stresslevel?

Je meet je eigen stresslevel door meerdere dagen met een hartslagmeter en een HRV-app jouw waarden in kaart te brengen. Dit doe je bij voorkeur als je opstaat en voordat je andere activiteiten gaat doen. De HRV-app kun je downloaden op je telefoon. Deze app slaat al je gemeten data op. Tip voor de juiste hartslagmeter: Wahoo TICKR hartslagmeter (deze is bij Coolblue te koop).

In de praktijk ziet het er zo uit:

  • Als je wakker wordt, doe je de hartslagmeter op borsthoogte om. De elektrodes aan de binnenkant maak je nat met water voor betere geleiding/meting.
  • Zet de app op je telefoon aan. De app maakt automatisch verbinding met je hartslagmeter. Wanneer deze verbonden zijn, selecteer je de optie 'MORNING READINESS' en start je de meting.
  • Alle gemeten data wordt opgeslagen op je app en weergegeven in een grafiek met daarbij de uitslag hoeveel stress je hebt op je systeem. Het kan zijn dat je het advies krijgt om het rustiger aan te doen of juist het advies krijgt dat je meer mag belasten (sporten ect.).
  • Heb je minimaal een week lang de metingen uitgevoerd, dan geeft de app via een grafiek een exact beeld van de hoeveelheid stress op jouw systeem. Een paar dagen kan ook, maar hoe meer metingen, hoe exacter de bepaling.

Zo simpel? Ja, zo simpel kun je in een paar dagen tijd (liefst een volle week) je hartritme meten en inzicht krijgen in je stresslevel. Meten = weten!

Wat heb je eraan om je stresslevel te meten?

In onze praktijk zien we veel mensen met lichamelijke klachten zoals lage rugpijn, darmklachten, slechte/onrustige nachtrust ect. Deze klachten worden veelal door stress veroorzaakt. Vaak horen wij in de praktijk dat deze mensen wel ervaren dat ze een drukke baan hebben, maar hier absoluut geen stress van hebben. Uit de persoonlijke gesprekken tijdens de blessurebehandeling, komt vaak naar voren dat de klant wel degelijk veel stress op zijn autonome systeem* heeft. Dat kunnen we direct al laten zien door bijvoorbeeld bloeddruk en HRV te meten. Helaas liegen die getallen niet.

Maar ik voel me niet gestrest

Als je geen stress ervaart, waarom zou je daar dan toch iets mee moeten? Omdat de gevolgen van een te hoog stresslevel groot zijn. Je leest het in het blog gevolgen van een lage HRV op je gezondheid.

Alvast een paar mogelijke gevolgen van een overbelast stresssysteem:

  • Chronische vermoeidheid
  • Hart- en vaatziekten
  • Darmproblemen

En dit is nog lang niet alles. Veel van onze klanten schrikken als het via een meting zo inzichtelijk wordt, maar zien dit gelukkig ook als een kans om mentaal en fysiek aan hun gezondheid te gaan werken.

Ik wil mijn HRV meten maar ik wil het niet alleen doen

In ons Signature hersteltraject [link website] hoort de HRV-meting er altijd bij. Met je eerste autorijles krijg je ook eerst uitleg over de bediening van de auto, daarna zie je wat er gebeurt als je de pedalen indrukt, maar ga je vooral voelen waarom je de handelingen op een bepaalde manier moet uitvoeren. En zo is het ook met het Signature traject. Je krijgt uitleg en een plan van aanpak om je stresslevel te verlagen. De effecten hiervan zal je al snel voelen. Geen uitstel, geen moeilijke toestanden, maar direct aan de slag met je eerste stappen naar een gezond leven. We helpen je er graag bij!

* In ons volgende blog gaan we je meer uitleggen over het autonome zenuwstelsel en hoe je doormiddel van meditatie je stress kunt verminderen!