(Corona) crisis in je hoofd uitgebeeld door man starend uit het raam

Tips tegen onrust of ‘crisis’ in je hoofd

Voel je onrust of angst door alle nieuws en maatregelen rondom Corona? Misschien staat je hoofd zelfs in een ‘crisisstand’. Dat is niet gek want we worden overspoeld door onzekerheid op allerlei vlakken: over je baan of je bedrijf, de gezondheid van jezelf en je naasten, het isolement en wat dat op de lange termijn betekent voor jou en de wereld om je heen. En ondertussen ziet je dagelijks leven er heel anders uit wat ook veel van je vraagt. Wat kan je doen om crisis in je hoofd te voorkomen of te verhelpen?

Handvatten om direct rust te creëren in je hoofd

 • Probeer zoveel mogelijk je ritme te behouden. Op een bepaalde tijd opstaan, je bed opmaken en je verzorgen alsof je de deur uit zou gaan.
 • Vind samen met je partner een nieuwe vorm van werken en zorgen, zeker als je kinderen hebt. In onze praktijk zie ik nu veel cliënten die samen in een crisis komen, omdat de een net zoveel uren draait als voorheen op kantoor en zich opsluit in een kamer. Daarmee ligt de zorg voor de kinderen geheel bij de ander die niet aan werken toekomt. Houd niet vast aan hoe je het normaal doet maar verdeel de werkuren en de zorg voor de kinderen. Ook zij hebben extra aandacht nodig en dat moet ergens vanaf. Vind samen een nieuwe modus.
 • Sta niet non-stop ‘aan’ voor je werk. Je hebt nu geen collega’s die het overnemen. Het is onmenselijk als je verwacht dat je continu paraat moet staan. Thuis werken is anders. Neem nu de tijd om koffie te drinken met elkaar, samen te lunchen. Besef dat je iemand terug kan bellen op een moment dat het jou uitkomt.
 • Gun jezelf andere werktijden. Kijk wat het beste werkt voor het geheel. De een is in de ochtend beter of in bepaalde zorgtaken zoals het schoolwerk begeleiden. De ander heeft ’s avonds juist meer focus. Vraag je eerst af hoe je elkaar het meeste kan bieden en daarna pas naar wat er voor jouw werk echt noodzakelijk Dat is wat anders dan wat wenselijk is of wat jij als idee in je hoofd hebt.
 • Stel je collega’s/ werkgever/ opdrachtgevers op de hoogte van je aangepaste planning en maak duidelijk wanneer ze wat van je kunnen verwachten. Zorg voor een ruime planning want je concentratie is nu ook anders dan voorheen.
 • Ga iedere dag een half uur wandelen. Herhaal dit als een soort mantra. Het is gratis, je kan afstand houden van de ander en het is bewezen effectief in het reduceren van stress. Drie vliegen in één klap!

Zorgen over de toekomst? Zoek het positieve

Als je zorgen hebt omdat je niet weet of je baan of bedrijf straks nog bestaat, is het natuurlijk heel logisch dat je stress hebt. Erken dat dit stress geeft, maar ga niet malen of negatieve gedachten herhalen. Nu denk je misschien: makkelijker gezegd dan gedaan! Dat klopt, een mens heeft meer negatieve gedachten dan positieve. Deze crisis dwingt ons om dat negatieve om te buigen en meer positieve gedachten te ontwikkelen.

Handvatten om ruimte te geven aan positieve gedachten  

 • Schrijf je stressgedachten op. Wat geeft je nu de meeste stress? Wat is je ergste nachtmerrie? Schrijf je zorgen op. Als het op papier staat, stop je het in een la. Voel je jouw stress weer oplaaien, lees dan wat je hebt opgeschreven hardop voor en stop het weer terug in de la. Door er op gepaste tijden aandacht aan te geven, maar ook door het steeds ‘af te ronden’ maak je ruimte in je hoofd.
 • Weet dat alles een begin en een einde heeft. Dus ook een crisis.
 • Zet je negatieve gedachten in positieve, ook al lijkt dit onmogelijk. ‘Mijn bedrijf bestaat straks niet meer, hoe moet dit verder?’ buig je om in: ‘Mijn bedrijf bestaat straks niet meer dus ik ga zoeken naar een andere manier om geld te verdienen.’

‘Ik heb geen straks geen baan meer, hoe moet ik dan verder?’ kan worden: ‘Ik heb straks geen baan meer dus ik ga verder door uit te kijken naar een nieuwe baan. Deze tijd gebruik ik om erachter te komen wat ik nog meer fijn vind om te doen. Ik ga ervaring opdoen en/of meer lezen over dat wat ik ook altijd graag heb willen doen.’

 • Noem elke dag vijf dingen op die je goed hebt gedaan. Het gaat hier niet over iets goed doen maar juist over de dagelijkse dingen die je alsnog gewoon doet. Je start de zin met: ‘Wat goed dat ik ……….’
  • Wat goed dat ik heb gedoucht en me heb aangekleed.
  • Wat goed dat ik even de tijd heb genomen om te piekeren.
  • Wat goed dat ik de tijd heb genomen om rustig koffie te drinken met mijn gezin of alleen.  

Houd verbinding met andere mensen. Via de telefoon of schrijf eens een brief of een kaart. Vraag om contact met iemand met wie je een fijn contact had. Was je al eenzaam, maak je nu dan vooral niet nog eenzamer door dit te bevestigen met negatieve gedachten. Juist in deze tijd kan je makkelijker aankloppen bij een ander omdat iedereen in een ‘isolement’ zit.

Ik wens je veel sterkte in deze crisisperiode. Besef dat heel de wereld dit nu ervaart, dus je staat er niet alleen voor!