Scheiden uitgebeeld door man en vrouw die naast elkaar staan man met hoofd in handen vrouw met armen over elkaar

Waarom ga je scheiden?

Om te scheiden met zo min mogelijk lijden, is de eerste stap: jezelf de ruimte geven. Dat doe je door erover te praten en door jezelf toestemming te geven uit elkaar te gaan. Daarover ging Eerste hulp bij scheiden. Het verlangen naar rust en evenwicht in deze periode is voor veel mensen een grote wens. Wil jij dat ook, neem dan vooral deze tweede stap, over de dieper liggende redenen om te gaan scheiden. Inzicht hierin is niet alleen voor nu belangrijk maar voorkomt ook dat de wond die een scheiding kan achterlaten, op een later moment gaat etteren.

Wat zit er achter je redenen on te scheiden?

Ongetwijfeld kun je tal van redenen opnoemen waarom je uit elkaar wil gaan of bent gegaan. Enkele veelgehoorde voorbeelden uit de praktijk zijn: dat je niet meer vrijt/geen intimiteit hebt, je op een ander level zit qua communicatie en ontwikkeling als persoon (vaak bij mensen die elkaar jong hebben leren kennen) of de partner (vooral na het krijgen van kinderen) tegenvalt en je het gevoel hebt dat je de kinderen net zo goed alleen kan gaan opvoeden (dit zelfs rust gaat geven). Al deze redenen hebben een diepere bodem die voor de buitenwereld niet belangrijk is maar voor jezelf wel degelijk.Het waarom gaat over welke diepere gevoelens achter de reden(en) schuilen.

Een voorbeeld uit mijn praktijk: ‘Mijn partner is vreemdgegaan en daarom wil ik scheiden.’ De waarom-vraag lijkt beantwoord: het vreemdgaan is de reden. Dit lijkt voor iedereen klip en klaar, maar het gaat erom welke gevoelens hier voor jou bij horen.

Het niet in kaart hebben waar dit bij jou écht over gaat, kan zich uiten in wrok, haatgevoelens, overal gedoe en gezeik over houden, de ander willen overtuigen, in herhaling vallen, nog jaren in de ellende zitten, kortom: een wond die open blijft en stinkt. Dit gaat je lichamelijk en geestelijk heel veel energie kosten en hier kun je op leeglopen. Dat is zonde en gelukkig te voorkomen. 

Oefening voor helderheid en rust

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te gaan scheiden? In deze oefening diepen we dat verder uit. Als voorbeeld gebruiken we het vreemdgaan, maar vul het vooral in met jouw eigen situatie. Pak een schrift of je laptop en schrijf alles stap voor stap op.

  • Wat is de reden dat jullie uit elkaar gaan? Bijvoorbeeld: Mijn partner is vreemdgegaan en daarom ga ik scheiden.
  • Wat betekent die reden voor jou persoonlijk? Bijvoorbeeld: Ik ervaar dat ik er niet toe doe. Ik voel me gebruikt of zelfs misbruikt. Ik heb dit gezien bij mijn ouders en dit roept van alles op (beschrijf je gevoel). Ik heb het gevoel dat ik de ander eigenlijk niet (meer) ken. Ik voel me onveilig. Ik schaam me. Wat het ook is, schrijf dit allemaal op zonder ook maar iets weg te laten. Het gaat niet over goed of fout, maar hoe het voor jou is.
  • Welke emoties en/of beelden horen hierbij? Bijvoorbeeld: Ik ben boos, bang, verdrietig, ik voel me klein, machteloos etc. Ben je een beelddenker? Beschrijf of teken dan het beeld dat hierbij hoort. Of print het uit als het een bestaand beeld is.
  • Schrijf achter alle emoties en/of beelden de woorden ik wil dit niet of ik gun mezelf iets beters.

Bedenk: jij bent de enige, die eerlijk kan zijn over jouw gevoel, dat kan wegen en dat serieus kan nemen. Als je toestemming aan een ander vraagt, leg jij jouw gevoelsleven in handen van een ander. Het lijkt fijn als een ander je begrijpt en je ‘toestemming’ geeft, maar dit dien je jezelf te (leren) geven.

Wat levert jou dit persoonlijke document op?

De tijd nemen om het diepere waarom van jouw scheiding verder uit te spitten, loont: jouw levenservaringen, je verwachtingen, angsten en gevoelens zijn dan inzichtelijker. Dat maakt het makkelijker om uit je ‘oude’ gedrag te stappen. Dit document geeft een heldere kijk op jezelf en dat is precies wat je nu nodig hebt. En het gaat je ook helpen in de rest van je leven.

Wil jij:

  • Rust ervaren en niet blijven hangen in onrust en malen?
  • Als volwassene alles aangaan in plaats van wraakgevoelens vasthouden en jezelf kwijtraken?
  • Jezelf goed kunnen verzorgen in plaats van jezelf vergeten?
  • Je krachtiger en fit willen voelen in plaats van een uitgebluste oude dweil?
  • Zicht hebben op het grote geheel in plaats van verstrikt raken in een web van details en ellende?
  • De tijd nemen om gedegen beslissingen te kunnen maken in plaats van overhaast en ondoordacht om-er-maar-snel-vanaf-te-zijn?

Is dit een ‘Ja, dat wil ik!’ dan heb je net een grote stap gezet. Voor nu en voor je verdere leven. Bij een scheiding komt van alles kijken (kinderen, alimentatie, verdeling inboedel, huis, afscheid, rouw etc.). Dit kost bakken energie, maar doordat je kennis gaat hebben over jezelf, kan dit de eerste stap zijn om dit alles vanuit een ander perspectief te bekijken en aan te gaan. Zo kan je gaan beginnen, om vanuit rust en overzicht, naar een nieuwe fase te gaan.