Wat kost een zieke werknemer? Uitgebeeld door een voorovergebogen man met zijn hoofd in zijn  handen

Wat kost een zieke werknemer?

We kunnen er niet omheen: het psychisch verzuim in Nederland stijgt. Het aantal burn-outs als gevolg van stress (op werkgebied, privé of beide) neemt schrikbarend toe. Verzuim kost werkgevers veel geld en gedoe. Wat kost een zieke werknemer?  Ook u als werkgever kunt te maken krijgen met werknemers die langdurig ziek zijn of uitvallen. Als je bedenkt dat een burn-out gemiddeld 249 dagen duurt en een verzuimdag gemiddeld € 250 per dag kost, kost dat uw organisatie bakken met geld.

Bedrijfsarts en dan?

En dan is er nog de wachttijd. Tegen de tijd dat uw werknemer is ziek gemeld en aangemeld bij de bedrijfsarts, bent u zo een paar weken verder. Dan moet het nog beginnen terwijl de uitval dan vaak al een maand van kracht is. Na aanmelding bij de bedrijfsarts duurt het vaak enkele maanden voordat uw werknemer ook echt in behandeling gaat. De gemiddelde wachttijd is 3 maanden.

Voor alle partijen is dit een groot probleem: het kost u als werkgever onnodig veel geld én het is een extra terugslag voor uw werknemer. Iedere ziektedag dat er niets gebeurt, verdubbelt de tijd dat uw werknemer ziek thuis zit.

Wat kost een zieke werknemer u?

Ga maar eens na wat dat al met al kost:  

  • 1 maand wachttijd voor 1e gesprek bedrijfsarts: 29 dagen à € 250 per dag = € 7250
  • 3 maanden wachttijd voor plaatsing bij psycholoog / GGZ: 87 dagen x € 250 per dag = € 21.750
  • 1 jaar uitval: 249 dagen x € 250 per dag = € 62.250

TOTAAL: € 91.250 bij 1 jaar uitval.*  

*Uiteraard verschillen deze bedragen en wachttijden per werknemer maar dit zijn gemiddelden. 
* Bron: ArboNed.

Holy crap. En dan moet u nog maar afwachten hoe u uw werknemer terugkrijgt. Hoe voorkomt u dat deze kosten de pan uit rijzen? 

Bij 'vlotte plaatsing', ziet u direct wat u als wergever kan ondernemen, om hoge kosten te voorkomen. 

Pak het probleem écht aan

Wij geloven dat het anders kan: sneller, goedkoper én duurzamer. In onze praktijk zien we veel mensen met een burn-out. Hun psychische en lichamelijke klachten behandelen we integraal omdat we ervan overtuigd zijn dat die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Stel, uw werknemer heeft een burn-out, een te hoge bloeddruk en overgewicht. Doordat hij non-stop zit te ‘klagen’ slaat zijn ontevreden houding over op zijn collega’s. Gaat hij naar de huisarts, dan krijgt hij medicijnen om de bloeddruk te verlagen, een paar gesprekken met de praktijkondersteuner (vanwege die lange wachtlijsten) en het advies het rustiger aan te doen. Met dit symptoombestrijding-scenario weet u zeker dat uw werknemer blijft doen wat hij altijd deed.  

Life Changing Program

Hij/zij en u hebben er veel meer aan als er dieper wordt gekeken: hoe komt hij/zij aan die hoge bloeddruk? Naar aanleiding hiervan krijgt hij/zij een zeer intensieve behandeling, met één-op-één-sessies, persoonlijke begeleiding door een zeer ervaren psychosynthesetherapeut en een topsporttrainer met uitgebreide kennis op het gebied van voeding, bewegen en het menselijk lichaam. Ook spreken we hem/haar aan, op zijn/haar eigen verantwoordelijkheid voor een gezond leven en geven we de juiste handvatten. Zodat hij/zij gezonde gewoontes leert integreren in zijn/haar dagelijks leven, en zo op de lange termijn goed voor zichzelf kan zorgen.

Vlotte plaatsing

Om achteruitgang in het proces van uw werknemer te voorkomen, zorgen wij voor een snelle plaatsing. Dat betekent dat wij binnen 2 weken aan de slag gaan met het traject. Dit is mogelijk omdat we 6 dagen per week behandelen en een zeer prettig team hebben waarin maximaal efficiënt gewerkt wordt. Wilt u als werkgever, verzekert zijn dat uw werknemer ook direct geplaatst kan worden, dan is er de mogelijkheid om vaste plaatsen te reserveren. Zo weet u zeker dat de kosten, die zo wie zo al samenhangen met de wachtijden, direct voorkomen kunnen worden. 

Sneller en steviger terug op de werkvloer

Na ons programma staat uw werknemer sneller én productiever weer op de werkvloer. We zien deelnemers een draai maken van 180 graden: ze nemen eigen verantwoordelijkheid op allerlei vlakken en geven zichzelf scherpere feedback. Hierdoor zijn ze meer in balans en kunnen ze zelf stappen ondernemen bij eventuele toekomstige tegenslagen.

Ook hebben ze meer ruimte voor nieuwe uitdagingen, zonder leeg te lopen. Het komt ook voor dat een werknemer na terugkomst klaar is voor een nieuwe functie. En sommigen nemen hun eigen verantwoordelijkheid en zeggen hun baan op – en voorkomen zo een langslepende ontslagprocedure.  

Tot slot is uw werknemer een prettigere collega. Die laat zien dat verandering mogelijk is en die een positieve invloed heeft op de houding van zijn collega’s.

Investeer in gezonde werknemers

Gezonde werknemers zijn uw menselijk kapitaal. Investeren in hun gezondheid in de vorm van aandacht, support, tijd en geld levert u zoveel meer op dan het kost. Wacht niet tot het te laat is. Praat geregeld met uw werknemers, weet wat er speelt en herken signalen van psychische problemen: lagere productiviteit, cynische houding, moeite met veranderingen, snel geïrriteerd, aanhoudende lichamelijke klachten, onderling de collega's veel klachten uitten en steeds vaker ziekmelden.

Ziet u een burn-out aankomen of is uw werknemer al ziek thuis? Dan kunt u uw werknemer (en uzelf) helpen door het behandeltraject mogelijk te maken. Neem contact met ons op en u ontvangt dan zo snel mogelijk de offerte voor uw werknemer met daarin helder alle kosten van het traject en overzicht hoe het traject eruit ziet, zodat we uw werknemer snel kunnen plaatsen.