10 vragen om je op weg te helpen

Hoe goed zit jij in je vel? En wat kun je er zelf aan doen?

 1. Voel jij je energiek?
 2. Heb je zin in de dag?
 3. Ben je tevreden met jezelf en hoe je leven er nu uitziet?
 4. Doe jij de dingen die je graag wilt doen/waar je energie van krijgt?

Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoord, dan hoef je niets te doen. Blijf genieten en doe wat je al deed. Voel je met het beantwoorden van de vragen je onvrede al opborrelen én heb je 1 of meer vragen met ‘nee’ beantwoord? Neem dan even de tijd om de volgende stappen te doorlopen. Het kost je niets en je hebt direct inzicht in wat je kunt doen om je onvrede aan te pakken.

 1. Beschrijf jouw onvrede (waar je tegenaan loopt) oftewel de energievreters in een paar zinnen.

 2. Maak 2 rijen van de dingen die onvrede geven uit de vorige vraag.
  Rij A : dingen waar jezelf wat aan kunt doen.
  Rij B : dingen waar jij niks aan kunt doen (ligt niet in jouw handen). Denk bijv. aan dingen die een ander moet gaan veranderen zodat jij geen onvrede meer voelt/niet meer leegloopt op jouw energie.

 3. Besef en herhaal hardop voor jezelf dat alles wat je in rij B hebt gezet, en waar jij dus geen invloed op hebt. Het is zinloos en kost nodeloos energie om je daar druk over te maken.  Wel ben je verantwoordelijk voor hoe je naar dingen kijkt, handelt/beslissingen neemt ten aanzien van dingen waar een ander zelf verantwoordelijk voor is.

  Tip: je zult altijd op energie leeglopen als je dingen wilt veranderen waar je geen invloed op hebt.
  Voorbeeld 1: je werk is vreselijk want je hebt een verschrikkelijke lul van een baas/manager. Je manager ga je niet meer veranderen.
  Voorbeeld 2: jij bent altijd het luisterend oor voor je vriendin en belt haar ook geregeld op maar zij jou nooit en daar frustreer jij je behoorlijk over. Jij hebt geen invloed op het feit of jouw vriendin jou belt. Je kan alleen maar kijken of jij energie krijgt om een luisterend oor voor haar te zijn. Heb jij aangegeven dat jij een verlangen hebt dat zij jou ook belt en gebeurt dit niet, dan kan je hier zelf je keuze in maken of deze vriendschap nog waardevol voor jou is op deze manier. Hier zijn heel veel mensen mee bezig in het dagelijks leven. Het enige wat jij kunt doen is kijken naar hoe jij met de situatie om kunt gaan zonder te hoeven veranderen waar je toch geen invloed op hebt.
 4. Kijk opnieuw naar rij A. Deze rij staat voor dingen die je zelf kunt veranderen. Zet achter ieder ding een grote ‘A’ als het dringend is of jij zelf de grootste onvrede ervaart? En een kleine ‘a’ achter wat minder dringend is/ je minder onvrede voelt, maar wat je wél graag zou willen veranderen.

  Tip: veel mensen willen gelijk alles aanpakken en zien dan door het bomen het bos niet meer. Maar als je 1 ding aanpakt en je slaagt, dan krijg je gelijk energie en heb je ook de moed om aan het volgende beginnen. Voor in het dagelijks leven kan je starten (in je hoofd of in je spreektaal of wat je zojuist in je antwoorden hebt opgeschreven) met ‘moeten’ in ‘willen’ te veranderen (ook al voelt het als een moet/must).
 5. Start eerst met je ‘grootste’ A’
  Check nog even bij jezelf of dit het meest dringend is of hetgeen waarbij je het meeste onvrede ervaart.

 6. Wat zou je hier zelf aan willen veranderen/ wat wil je niet meer/wat wil je wel (zonder te denken aan een oplossing, of het haalbaar is, wat het je oplevert etc.? Schrijf dit op.

 7. Hoe ziet het eruit ná de verandering? Probeer dit te visualiseren*.

 8. Bedenk wat of wie je erbij nodig hebt om te veranderen? Denk aan ondersteuning in de vorm van een persoon, professional, omgeving etc.) Verwoord voor jezelf wat je precies van die mensen of van je (werk)plek nodig hebt.

 9. Op de schaal van 0 tot 100 %, hoeveel % namen de dingen die je had beschreven en waar je zelf niks aan kunt doen uit rij B in beslag? Tel dit op en dat is wat je nu al aan energie hebt gewonnen!

  Tip: het extraatje dat je nu al op papier hebt in de vorm van een getal kun je omzetten in kilo’s. Dat is in kilo’s al wat je aan ballast kwijt bent.
 10. Je bent nu al een stap op weg, want je hebt nu wat meer inzicht in wat voor jou belangrijk is. Je hebt je probleem in kaart gebracht, een hulpvraag of -vragen geformuleerd en je hebt ook beschreven hoe jij het zelf in de toekomst zou willen hebben (door middel van een visualisatie).

  Tip:* Visualiseren is een krachtig middel dat bijvoorbeeld ook in de topsport wordt gebruikt om je in te beelden hoe jij je wedstrijd gaat uitvoeren, welk resultaat je wilt. Wist je dat de slagingskans toeneemt met 15% à 20% door het je alleen maar levendig voor te stellen? Hoe visualiseer je? Sluit je ogen en stel je voor hoe je toekomst eruitziet nadat je het probleem bent aangegaan. Hoe ziet je ideaalbeeld eruit? Als je in je hoofd gaat bedenken dat dit nooit gaat lukken, stop dan heel even en bedenk dat dit niet de oefening is. Je bent alleen bezig met het creëren van het beeld. Dit zie je voor je, ervaar je zelfs in je lichaam, je ruikt het, je hoort het. Je kunt hier ook een foto-afbeelding bij zoeken of misschien heb je een schilderij in je hoofd of teken je op papier wat je zojuist hebt bedacht. Alles helpt!