Oververmoeid en opgebrand kwam ik iedere dag thuis na een dag werken. Een leidinggevende die bovenop mijn huid zat, alles moest verantwoorden, mij aansprak alsof ik een klein kind was en ik in een vergadering in huilen uitbarstte, ik herkende mezelf niet meer. Ik kwam ziek thuis te zitten, met de conclusie dat ik midden in een burn-out zat.

Een burn-out door mijn werk?

De twijfel die ik iedere dag voelde of ik mijn werk wel goed deed en het unheimische gevoel die ik kreeg van mijn leidinggevende, die de ene keer een compliment gaf en de andere keer mij liet voelen alsof ik niets kon, maakte dat ik steeds onzekerder werd. In het burn-out behandeltraject is me duidelijk geworden dat ik niet in een burn-out ben gekomen door mijn leidinggevende, maar wel het schadelijke gedrag leerde herkennen van mijn leidinggevende. Dit alles te maken had met mijn eigen opvoeding en het altijd aanpassen aan mijn ouders. Ik was de ‘pleaser’ in optima forma.

De grote ommezwaai in mijn leven

Door de duidelijke taal die Rowena en Robin spreken, oprecht luisteren en dit vertalen in concrete stappen, ben ik van mijn onzekerheid afgekomen. Ik voel me nu energieker dan ik ooit ben geweest en kan ik de mensen, die in mijn omgeving schadelijk gedrag vertonen (of veel energie kosten), op een vriendelijke manier, geen onderdeel van mijn leven meer laten zijn. Ik ben me bewust van mijn eigen gedrag, heb via de hypnose sessies die Rowena heeft gegeven, afscheid genomen van 20 jaar onzekerheid. Het bijzondere is dat ik ook nu niet meer bij dit onzekere gevoel kan. Ik merk direct als ik oud gedrag vertoon en buig dit om naar wat ik wel precies wil. Ontspanning, zekerheid en plezier voelen.

Mezelf laten zien zonder op de voorgrond te hoeven treden

In vergaderingen merk ik dat ik makkelijk kan zeggen hoe dingen voor mij voelen, nieuwe voorstellen doen, zonder dat ik op de ‘barricade’ hoef te staan of op de voorgrond hoef te treden. Ik spreek nu rustig vanuit mijn eigen kracht, zonder een ander te hoeven overtuigen, maar laat niet meer over mijn grenzen gaan. Mijn leidinggevende vertoont naar mij ander gedrag, maar zie dat bij anderen het schadelijke gedrag nog vertoont wordt. Het belangrijkste wat ik voor mijn collega’s kan betekenen, door zelf te laten zien in gedrag hoe het ook anders kan, zonder dat ik hier qua energie op leegloop of ze moet vertellen wat ze wel of niet zouden moeten. Dat geeft een gevoel van gelijkwaardigheid en eigenwaarde voor één ieder, daar waar ik mijn hele leven naar op zoek was.